Zondagse examens

Niets fijners dan met een nieuwe graad de voorjaarsvakantie in ! De jeugd van Aikinokawa deed afgelopen zondag 19/2 examen. Voor mijn opleiding tot Rijkserkende assistent-leraar mocht ik hierbij zijn en ik had mij goed voorbereid door een feestelijk stempel mee te nemen. ( Mocht er iemand slagen :-))
De sfeer zat er goed in na het Commandospel en daarna was het tijd voor shikko en ukemi, die iedereen zowel over de ene als over de andere arm wist uit te voeren. Er werd vervolgd met het oefenen van ‘shomen-uchi’, de rechte slag van boven naar beneden.

Zo voor mijn neus gingen Noah met Lucas examen doen, Adriaan met Stella, Iskander met Rolf, Janne met Meike en Karel en Toon zag ik aan de andere kant van de zaal. Johanneke gaf met heldere stem instructie en commentaar en maakte er zo een klein feestje van; Zowel voor de deelnemers als voor de aanwezige ouders. Er werden mooie Aihanmi-Ikkyo’s gedaan, vrijwel zonder aanzwengelingen en ook soepele iriminage’s. Een lust voor het oog waren ook de sierlijke geloften van trouw door de uke’s van de uchikaitennage’s; Zij bogen diep om daarna, maar niet tijdens hun ukemi, hun nieuwe verworven graad in ontvangst te nemen.

Na een kleine pauze begon GertJan Sensei zijn les voor volwassenen. Als een ervaren acteur vertolkte hij de rol van de Grote Krachtgebruiker ( hoe heette die ook alweer ? ) als voorbeeld hoe het niet moet om tijdens het voordoen opeens te veranderen in de Griekse bewegings-genie Hoppa !

Koester je uke als een baby

Een fysieke aanval: Wat doen we ermee en hoe ? Dit is het thema van elk aikido-examen. Met onze technieken proberen we zowel onszelf als de aanvaller een beetje heel te houden. Ikzelf was die middag niet zo lekker maar wilde de examens toch niet missen en maakte foto’s met mijn oude Sony RX-100 die na zowat 10 jaar gebruik nu bijna overleden is..:

Ja; ze gaan wel erg hard vooruit…

Al met al een typische vrolijke middag in Haarlem met aangenaam stevige sankyo’s waar de meesten erg van genoten. Alsof onze vroegere Sensei Simon Deering er ook bij was.

Wat doen we hier met z’n allen ?

Leave a Comment

Your email address will not be published.