Train meer dan lichaam en geest.

Aikido wordt bekender in Nederland en dat is leuk nieuws. Vanaf het begin dat je gaat trainen gebeuren er bijzondere dingen met je.

Leren verbinden bij Aikinokawa

Aikido is een Japanse krijgskunst – in het midden van de vorige eeuw ontwikkeld door Morihei Ueshiba- die erop gericht is de energie van de aanvaller ‘om te buigen’ en tegen de aanvaller zelf te gebruiken. Bij aikido komt de kracht voort uit ontspanning en balans en niet uit spierkracht of snelheid.

De betekenis van aikido is als volgt: Ai betekent ‘samenkomen’, ‘Ki’ is de energie die aan de basis van alle leven ligt en ‘Do’ betekent ‘weg’ of ‘de manier waarop’. Aikido kan daarom vertaald worden met: ‘de weg van de harmoniserende energie’. Het beoefenen van aikido heeft het doel de weg te bewandelen waarop je jezelf meer en meer in harmonie brengt met de levensenergie. Harmonie staat ook voor het omgaan met de trainingspartner, namelijk zonder geweld.

Omdat aikido geen aanvallen kent, zijn er ook geen wedstrijden. Het doel van de training is om jezelf te verbeteren en je trainingspartner de gelegenheid te geven zichzelf te verbeteren. De sierlijke ronde bewegingen van aikido zien er soms dansachtig uit, maar ze kunnen ook zeer effectief zijn om een aanvaller met zo min mogelijk schade te neutraliseren.

Aikido is als bewegingsleer interessant omdat het ervoor zorgt dat je stabieler staat, soepeler wordt en bewust met je eigen lichaam en dat van een ander leert omgaan. Door het vele vallen en opstaan bouw je daarnaast conditie op.

Aikido is als filosofie interessant omdat het je leert omgaan met conflictsituaties. Naast de standaard reactie van vechten of vluchten is er een derde mogelijkheid, namelijk om het conflict om te buigen en ten goede te keren. Doordat balans en centrum belangrijk zijn in aikido zorgt het ervoor dat je stevig staat, zowel letterlijk als figuurlijk.

Als dit allemaal wat ingewikkeld klinkt, kom dan zelf eens ervaren hoe het is op de mat, want in de praktijk zijn de bewegingen een soort combinatie van vechten en dansen. Of zoals het wel eens omschreven wordt: aikido is net origami maar dan niet met papier maar met mensen.

In het aanzien van mijn vijand hoef ik mij enkel staande te houden. Zonder strijd, zonder vijand, ben ik de eeuwige overwinnaar. (Morihei Ueshiba, grondlegger van aikido)