Katori Shinto Ryu


Iizasa Choisai Ienao ( 1386 – 1488 ), grondlegger van Tenshin Katori Shinto Ryu

In juni 2018 is een groep gestart met Traditioneel Japans Zwaardvechten olv. Erik Louw Sensei van Aikidojo Amsterdam.

Tenshin Shoden Katori Shinto Ryu (TKSR) is één van de oudste nog  bestaande krijgssystemen in Japan. Het is een compleet krijgssysteem  zoals dat vroeger aan krijgers werd onderwezen. De school geldt in  Japan als een “Intangible Cultural Asset”.

Een beoefenaar van TKSR begint met het omote (“zichtbare”) deel van  het curriculum. Dit omhelst het zwaard, de bo (staf) en de naginata  (hellebaard). Een gevorderde beoefenaar kan toegang krijgen tot het  ura (“verborgen”) gedeelte van het curriculum (gevorderde technieken,  strategie en esoterische leerstukken). Hoewel een TKSR beoefenaar met  veel verschillende wapens vaardigheid zal opdoen staat het zwaard  centraal.

De lessen zijn traditioneel van opzet. Het is belangrijk dat je regelmatig en met  aandacht traint en de aanwijzingen van de leraar tot in detail  opvolgt. Aikidojo Amsterdam heeft een directe relatie met de Shinbukan  dojo in Narita, van onze leraar Risuke Ōtake. Ōtake Sensei is de  huidige Shihan (hoofdleraar) van TKSR, en geldt in Japan als een  “Living National Treasure”.

foto: studiohuibvanwersch

In zijn laatste boek ‘Strategy and the Art of Peace‘, benadrukt Otake Sensei dat het doel van Katori Shinto Ryu het oplossen van conflicten is. We trainen volhardend om het vermogen te ontwikkelen uiteindelijk oplossingen te kunnen vinden zonder confrontatie. Door de volharding hierin ‘ontwaakt’ als vanzelf het concept van ‘katsujin-enken’, het vervullende en levengevende zwaard; The Art of War is the Art of Peace.

Klik hier voor trainingstijden Aikidojo Amsterdam

Enige Houdingen ( Kamai’s ) en Aanvallen ( Gasumi’s)

beeld: studiohuibvanwersch.com