5 jaar lederaarschap

Het eerste jubileum was afgelopen zondag 12 maart een feit en aan het Florapark heeft Aikinokawa nu nog meer vaste grond onder de voeten. Onafhankelijk en onversaagd temidden van het aikido-landschap dat bestaat uit vele verenigingen, allen op weg naar eenheid, en bij Aikinokawa doen ze vooral gewoon waar ze zin in hebben: aikidoën. De gezellige variatie in leeftijd en aikido-ervaring zorgt voor een familiegevoel waar je graag bij bent.

Niemand vraagt zich af waar ze zich bij Aikinokawa de komende 5 jaar mee gaan bezighouden. Er hoeft geen plan te zijn, want ‘Mensen zijn wezens, geen doeners’, las ik onlangs. Een uitspraak vol van Ki zouden ze misschien in Japan zeggen.
In het Westen hebben we voor de eenheid van kracht de Newton, oftewel ‘N’. Met Aikido proberen we zo ontspannen mogelijk genoeg kracht (N) te genereren om een aanvaller te neutraliseren. Als gereedschap gebruiken we ons eigen lichaam, dat is gemiddeld gauw al 700 N. Met slimme taisebakki’s en de verhouding van krachten in ons voordeel te laten zijn, vermijden we de ‘clash’:
Clash:   F (tori)/F(uke) <= 1. Voor je het weet wordt het wetenschap (en discussie), terwijl je beter kan kiezen voor een feestje.

Het is vaak prachtig als dingen anders zijn dan ze lijken en een voorbeeld hiervan zijn de Aikinokawa ‘lederaren’. De tijd van de op eenzame hoogte, toonaangevende sensei is misschien voorbij maar Aikinokawa koos voor deze opzet omdat iedereen gewoon graag met elkaar traint en ja, natuurlijk moet je hen die de weg weten de weg laten wijzen. Een kleurrijke delegatie van lederaren is het gevolg.

De Aikinokawa lederaren

De feestelijke les werd afgesloten met speeches, kadootjes en applaus.

…vanaf het eerste begin erbij: René en Meike
geheel onverwachts !

De mat was bommetjevol geweest en de sfeer zo goed dat de zon extra scheen. De lente toonde zich in aantocht met buiten kleurige bloemetjes tussen de grassprieten en Aikinokawa trakteerde ons op sushi in het Japanse restaurant Konomi. Iedereen was welkom, met partner en/of kinderen: schuif lekker aan !

De keus voor Konomi bleek een schot in de roos te zijn. We hadden het hele restaurant voor onszelf en werden met vaste regelmaat verrast door de prachtig gemaakte en smaakvolle sushi’s. Aikinokawa bedankt !

Leave a Comment

Your email address will not be published.