Op bezoek in Silverspring

Bij Capital Aikikai zijn veel Amerikaanse aikido-dojo’s aangesloten en tijdens het eerste weekend in oktober was er reden voor een feestje. Ten eerste was er een 50jarig jubileum van de dojo in Silverspring te vieren, maar tevens kreeg hoofdleraar Clyde Takeguchi zijn 8e dan toegekend en hij was ook nog jarig. Johanneke en ik hadden het geluk erbij te kunnen zijn en het was een inspirerende ervaring. Sowieso had Johanneke op jongere leeftijd al een tijdje bij Clyde getraind. We kregen de beschikking over het guesthouse van Bill Plank ( waarvoor veel dank; wat een gastvrijheid ! ) en hadden ook nog tijd om enkele musea te bezoeken, maar het seminar vond ik toch wel het allerleukst.

fijn weer en goed verzorgde lunch

Eén van de uitgangspunten van de manier waarop zij aikido trainen is gelegen in het feit dat de techniek ‘martiaal’ zou moeten blijven. Zo werd er ook futari dori getraind in combinatie met een kubishime ( verwurging) door een derde persoon. Aan uitdaging geen gebrek, maar wat opviel was de leuke sfeer bij alle deelnemers.

zal ik linksom of rechtsom draaien ?

Bij aihanmi en gyakuhanmi dori wordt er stevig vastgehouden en is er een voorwaartse druk. Vooral bij jonge en sterke personen was dit een uitdaging voor mij en vereiste het een aangepaste manier van fysieke coördinatie. Ik trainde oa. met een Olympische bokser – superaardige gast – maar voelde direct dat ik geen enkele kans zou hebben om aan zijn grip te ontkomen. Gelukkig viel er veel te leren.

Zo stond ik weer even met lege handen..:-))

Na elke training was er een feestje; gezellig samen zijn en elkaar beter leren kennen. Aikido is Family en het was duidelijk dat deze dojo’s dat maar al te goed weten. Capital Aikido heeft ook de wens meer aan uitwisseling te gaan doen dus het lijkt erop dat de familie steeds groter wordt.

Clyde Takeguchi blij om zijn buitenlandse leerlinge weer van dichtbij te zien

2 Comments

  1. László

    Wat een leuke ervaring moest dit bezoek zijn. Leuk om te lezen en naar de mooie plaatjes te kijken.
    Laat ze maar komen😅

Leave a Comment

Your email address will not be published.